English information English info
- hoofdsponsor -
 • VU e-mail

  Als student heb je een e-mailadres dat eindigt op @student.vu.nl. Je kunt je e-mail lezen door naar webmail.vu.nl te gaan, of door in Microsoft Outlook 2007 of 2010 je e-mailadres en wachtwoord in te vullen.

  E-mail doorsturen naar hotmail / gmail

  Ontvang je al je VU-mail liever op je normale e-mailadres? Je kunt instellen dat alle e-mail moet worden doorgestuurd. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe dat werkt.

  1. Ga naar webmail.vu.nl en login
  2. Klik dan rechtsboven op de knop “Options” en daarna op “See all options”
  3. Vervolgens druk je op “Organize E-mail” en daarna op de knop “New”
  4. In het nieuwe scherm kies je bij “When the message arrives, and:” voor [Apply to all messages]
  5. Bij “Do the following” kies je voor Redirect the message to:
  6. Je krijgt nu weer een nieuw scherm. Onder in beeld (Naast de tekst “To ->”) vul je het e-mailadres in waar de e-mail naartoe moet. Druk daarna op OK
  7. Druk nogmaals op OK. Je krijgt de waarschuwing “Do you want this rule to apply to all future messages?”, druk op “Yes”
  8. Om terug te gaan naar je inbox druk je linksboven op de blauwe tekst “Mail”  Let op: Af-en-toe moet je handmatig nog naar je webmail toe om e-mailberichten te wissen. Anders raakt deze zeer snel vol!

  Liever geen Outlook, maar ook geen webmail?

  Mocht je alleen je email willen lezen zonder gedwongen te zijn tot het gebruik van de webmail pagina, lees dan verder…

  Om te VU-mailen met Thunderbird volg je de volgende stapjes:
  1. ga naar: http://www.mozilla-europe.org/nl/products/thunderbird/
  2. download thunderbird (klik op de grote grijze knop)

  3. installeer thunderbird (het gedownloade bestand openen en de installatie volgen. Voor de mensen die niet willen lezen: Volgende, het bovenste bolletje, Volgende, Installeren, Voltooien)
  4. start thunderbird (deze stap mag je overslaan als je netjes het vinkje aan hebt laten staan bij de installatie)
  5. de 1e keer thunderbird starten. In het venster Importeerassistent: zet het bolletje op niets importeren en klik volgende.
  6. in thunderbird start automatisch de E-mailaccountset-up. Vul de vakjes in, gebruik bij “E-mailadres:” je VU-mail adres (dit is niet je vu-net-id, en ook niet je few-email adres. je kan dit adres vinden door in de VU-webmail rechtsboven op Options” te klikken). De opmaak van een VU-mail adres is meestal a.b.deachternaam-- apenstaartje --student.vu.nl; waarbij a.b. je voorletter(s) zijn, gevolgd door je achternaam met tussenvoegsel. Klik hierna op Doorgaan.

  7. Thunderbird gaat nu op zoek naar de automatische instellingen, maar dit werkt helaas niet correct. klik rechts in het venster op “stoppen” en vul de volgende dingen in (zie ook plaatje):
  Gebruikersnaam: je VU-net-id, 3 letters gevolgd door 3 cijfers
  Inkomend: imap.vu.nl
  IMAP
  993
  SSL/TLS
  Uitgaand: mails.vu.nl (dit moet je intypen)
  SMTP
  587
  STARTTLS

  Klik hierna op Configuratie hertesten. als het goed is krijg je nu 2 groene bolletjes te zien en kan je op Account aanmaken klikken.

  7. thunderbird vraagt nu of je thunderbird wil gebruiken als standaard email-client. klik op OK.
  8. je kan nu email versturen en ontvangen, maar om het allemaal nog even af te maken moeten we thunderbird instellen om de juiste mappen te gebruiken voor verzonden email en dergelijke.
  klik hiervoor met de rechtermuisknop, in de lijst aan de linkerkant van het scherm, op je emailadres en vervolgens op Instellingen.

  9. klik links op serverinstellingen, en kies rechts bij “Als ik een bericht verwijder:” voor verplaatsen naar: Deleted Items.

  10. klik links op Kopieen & mappen, en kies bij het verzenden van berichten, automatisch: Anders: je.emailadres-- apenstaartje --student.vu.nl > Sent Items.

  11. kies daaronder bij berichtconcepten bewaren in: Anders: je.emailadres-- apenstaartje --student.vu.nl > Concepten
  12. (optioneel) als je een email beantwoord in thunderbird wordt je eigen bericht automatisch onder het oude bericht gezet. om dit te veranderen klik je links op Opstellen & adressering en verander je daar “mijn reactie onder de geciteerde tekst starten” naar: “mijn reactie boven de geciteerde tekst starten”
  13. klik onderaan het venster op OK

  Je kan nu je VU-mail lezen en beantwoorden in thunderbird!

  Voor mensen die nog meer willen lezen: de VUnet serviceplein website. Voor deze pagina moet je inloggen met je VUnet-ID en wachtwoord.