Over de VCSVU

VCSVU


Oprichting

Het begon allemaal met een grote studievereniging voor alle studenten van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, genaamd de NatuurPhilosofische Faculteitsvereniging (NPF). Deze vereniging werd in 1931 opgericht door een aantal studenten op de Vrije Universiteit te Amsterdam. De NPF organiseerde destijds vele lezingen en excursies. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de faculteit een zeer spoedige groei door. De hoeveelheid leden werd te groot en te divers voor deze vereniging en als gevolg hiervan werden er dan ook ‘subfaculteiten’ opgericht, te beginnen met onder meer biologie in 1950 en geologie in 1960.

Op 1 oktober 1964 was het dan zo ver: de Vereniging van Chemie Studenten aan de Vrije Universiteit, in het kort VCSVU, werd opgericht. In het begin was de vereniging alleen voor chemie (scheikunde) studenten. Later kwamen de studenten farmaceutische wetenschappen erbij. Scheikunde is ondertussen een joint degree tussen de UvA en VU. Dit bood toen de VCSVU, als hoofdzakelijk farmaceutische studievereniging, de mogelijkheid om toe te treden tot de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.).

VCSVU is na jarenlang hard werken op 14 november 2020 lid geworden van de K.N.P.S.V. De vereniging is daarmee de nieuwste aanwinst van de K.N.P.S.V. Dit lidmaatschap betekent onder andere: toegang tot internationale stages en congressen, buitenlandreizen en nog veel meer. 

De VCSVU kent verschillende vormen van lidmaatschap: leden, leden van verdienste, ereleden, Alumni leden, begunstigers en donateurs.

Via de pagina "Online lid worden" kun je je lidmaatschap kiezen.
Hierbij heb je de volgende keuzes:
- Lid (studenten Farmaceutische Wetenschappen, Drug Discovery & Safety en/of Chemistry. Als lid word je automatisch ook lid van de K.N.P.S.V.)
- Alumni lid (studenten die afgestudeerd zijn van een van bovenstaande studies)
- Begunstiger (studenten die geen van deze studies studeren)

Belangen

VCSVU is er om de studie zo aangenaam mogelijk te maken. Naast de vele activiteiten, borrels en excursies, waar zowel leden als niet leden aanwezig kunnen zijn organiseert de VCSVU ook de verkoop van boeken en inzage van oude tentamens De boekverkopen worden aan het begin van elke periode georganiseerd. De leden krijgen een fikse korting op de studieboeken. De oude tentamens en samenvattingen staan standaard op de website. Deze zijn alleen zichtbaar voor leden. Voor de activiteiten, borrels en excursies zorgen goed gemotiveerde commissies voor gevarieerde en leuke activiteiten. Van Belgische Bierenborrels tot kerstdiners en van symposia en lezingen tot gala‘s: VCSVU biedt het allemaal.

Ben je benieuwd naar de eerstvolgende activiteit van de VCSVU? Raadpleeg dan de agenda.  

Structuur van de Vereniging

De vereniging is grofweg op te splitsen in het bestuur en de commissies, gevormd door de actieve leden. Het bestuur coördineert de verscheidene commissies, regelt de externe contacten (bijv. zusterverenigingen, KNCV) en de interne contacten (bijv. andere bèta-studieverenigingen en afdelings- en faculteitsorganen), en organiseert zo’n 4 keer per jaar een CommissieOverleg VCSVU (COV). Verder zorgt het bestuur voor de boekverkopen en de promotie. Tevens fungeert het bestuur als algemeen aanspreekpunt. Als extra aanspreekpunt hebben wij twee vertrouwenspersonen aangesteld.

De commissies organiseren alle activiteiten, zoals borrels (BC), excursies (ExCie), het gala en kerstdiner (AC). De EJW (eerstejaars werkgroep) organiseert een activiteit voor alle leden. De Promocie verzorgt de posters voor de promotie en het Bijlesplatform regelt bijlessen voor studenten. De Merchandise Commissie (MerCie) verzorgt de merchandise. Daarnaast heb je nog de InVUtasie die de VCSVU-dag organiseren in de introductieweek evenals het introductieweekend voor de eerstejaars. 

Ben je benieuwd naar een van de commissies? Neem dan een kijkje in de tab: Commissies. 

Onze sponsoren