Blogs

Oud-voorzitter, Melissa van Raalte

Lieve leden,

Als huidige voorzitter van het 56e bestuur der VCSVU is de eer aan mij om het eerste blog over mijn mooie functie 1 te mogen schrijven. Als voorzitter van de vereniging vertegenwoordig je de vereniging en ben je eigenlijk het gezicht van de vereniging. Je stuurt je bestuur aan en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Een verantwoordelijke taak, maar zelf vind ik het de mooiste functie die er is.

 

Een groot deel van de functie voorzitter bestaat uit vergaderen. Elke week houdt je samen met je bestuur een bestuursvergadering (bv). Deze vergadering bereid ik voor door een agenda te maken en te weten wat we bij elk agendapunt moeten bespreken. Verder leid ik de vergadering en geef ik mijn bestuursleden de beurt wanneer ze wat willen toevoegen of discussiëren.

 

Verder ga ik ook naar veel vergaderingen met broertjes- en zusjesverenigingen. Broertjesverenigingen zijn de andere studieverenigingen aan de VU. Hierbij hebben we als vereniging het meeste contact met de beta-verenigingen, die zich ook allemaal in het WN-gebouw bevinden. Samen met deze studieverenigingen heb je minimaal één keer per maand een beta-overleg. Bij dit overleg worden allerlei problemen besproken welke de verschillende verenigingen ondervinden. Door deze overleggen leer je de andere voorzitters van de beta-verenigingen kennen, wat erg leuk is. Ook wissel je kennis uit over bijv. ideeën voor online activiteiten en is iedereen altijd bereid om elkaar te helpen.

Aansluitend aan zo’n beta-overleg vindt er een lunchoverleg met het faculteitsbestuur plaats. Hierin worden grote onderwerpen die spelen binnen de faculteit en de VU besproken. Ook kunnen de studieverenigingen hier eventuele problemen of ideeën aandragen aan het faculteitsbestuur.

 

Zusjesverenigingen zijn studieverenigingen van soortgelijke studies. Hierbij hebben wij als VCSVU twee soorten zusjes: de afdelingen van de K.N.P.S.V., de studieverenigingen voor farmacie en farmaceutische wetenschappen, en de studieverenigingen voor scheikunde.

Met de afdelingen van de K.N.P.S.V., uit Groningen, Utrecht en Leiden, zul je het meest samenwerken. Op de activiteiten van de K.N.P.S.V. tref je de afdelingsbesturen, maar ook ga je naar de ALV’s en gala’s van de afdelingen. Verder heb je als voorzitter een aantal keer per jaar een vergadering met de voorzitters van de afdelingen, namelijk een Raad van Praesides (RvP). Op deze vergaderingen worden er afspraken gemaakt, wordt de agenda van de AV’s van de K.N.P.S.V. en andere zaken waarin we advies willen van elkaar of zaken die we willen aankaarten.

 

Per jaar worden er minimaal drie Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s) georganiseerd door het bestuur. Deze vergaderingen leid je als voorzitter. Je gaat de punten van de agenda af en vertelt per punt wat je daar als bestuur wilt vertellen. Je geeft leden de beurt als zij iets willen vertellen of opmerken, en neemt voorstellen aan door middel van een hamerslag. Het voorbereiden van de ALV gebeurt ook grotendeels door de voorzitter. Je maakt een agenda voor de ALV, waarop alle punten staan die besproken worden. Hierna maak je ook een script, waarin alles is uitgeschreven wat je op de ALV zult gaan vertellen. Ook zorg je voor een mooie powerpoint zodat de ALV voor leden beter te volgen is.

 

Naast vergaderen schrijf je als voorzitter ook stukjes voor de Folia Pharmaceutica, het verenigingsblad van de K.N.P.S.V. Ook schrijf je stukjes voor almanakken van broertjes- en zusjesverenigingen. Daarnaast geef je als voorzitter van de verenigingen praatjes/speeches bij o.a. de introductieweek en het kerstdiner.

 

Overal vind ik mijn functie een gevarieerde functie. Naast het vergaderen zijn er nog een aantal zaken die je op je neemt, zoals HR en statuten maar ook het schrijven van stukjes en speeches. Ook pak je vanuit de bestuursvergadering actiepunten op en voert deze uit of ben je bezig met het verwezenlijken van het beleidsplan. Als voorzitter heb je niet een vast takenpakket en is het juist erg verschillend. Het leiding geven vind ik zelf erg leuk. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en het geeft veel voldoening als we als bestuur samen dingen voor elkaar krijgen. Doordat de functie gevarieerd is, is het nooit saai en heb je elke week een andere agenda.

 

Hopelijk hebben jullie zo een inkijkje gekregen wat ik als voorzitter van de vereniging allemaal doe. Bij vragen schroom vooral niet om mij een appje of mailtje te sturen ;)

 

 

Liefs Melissa


Oud-secretaris, Melanie Brandenburg
08dec

Oud-secretaris, Melanie Brandenburg

Lieve VCSVU’er  Allereerst welkom, en wat leuk dat je hier bent gekomen om mijn blog te lezen. Voordat ik ga vertellen over de mooiste...

Oud-Commissaris Intern (tot jan. 2020) Bart
20dec

Oud-Commissaris Intern (tot jan. 2020) Bart

Dag lieve leden van de VCSVU,   Functie vijf, dat ben ik! Deze positie in het bestuur vind ik de mooiste. Als commissaris intern heb ik...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren