Blogs

Oud-Voorzitter Jolie

"Beste lezers,

Door middel van deze blog wil ik jullie een kijkje geven in mijn leven van afgelopen paar maanden als voorzitter. Ik graag heel vaak de vraag van leden “Wat doe je nou eigenlijk de hele dag?”, “Wat doet een voorzitter nou precies?” en nog meer van soortgelijke vragen. Ik hoop dat jullie hier na deze blogpost een wat beter beeld bij hebben. Mijn week begint eigenlijk op zondag/maandag. Ik moet voor iedere week voordat de bestuursvergadering begint een agenda hebben gemaakt met wat we allemaal gaan bespreken. Dit zijn zowel dingen en zaken die de afgelopen week zijn gebeurd, als dingen die beter kunnen of dingen die eraan zitten te komen. Ik moet eerlijk zijn, vaak maak ik de agenda veel te laat (een halfuur voor de vergadering). Ik merk ook wel als ik het goed voorbereid dat de vergadering ook wel stukje beter gaat. Maar de bestuursvergaderingen zijn eigenlijk altijd wel heel leuk en gezellig, maar zeker ook serieus waar nodig. Tijdens de vergadering bespreken we ook wie wat gaat doen de komende week. Dit vind ik ook altijd erg handig, aangezien we van elkaar goed weten waar we allemaal mee bezig zijn. We werken niet langs elkaar heen. Dat vind ik erg fijn!

Maar goed mijn takenpakket. Die is eigenlijk heel divers. Ik ben als het ware de eind, eindverantwoordelijke van de vereniging. Ik probeer altijd zoveel mogelijk vanuit de leden te denken en te beslissen wat het beste en leukste voor onze leden is. Ik denk dat omdat ik nu vierdejaars ben, ik goed vanuit ieder cohort weet wat ze leuk vinden en wat ze verwachten van de vereniging. Maar wat houdt dit nou exact in? Hoe vertegenwoordig ik onze leden?

Dit gebeurt op verschillende manieren. Ik heb bijvoorbeeld één keer in de maand een overleg met alle voorzitters van de verenigingen van de Bètafaculteit. Hier bespreken we problemen die we allemaal tegenkomen en hoe we deze voor de hele faculteit kunnen aanpakken. Gelijk na dit gesprek zitten we ook samen met het FaculteitsBestuur (FB). Hier krijgen we een update van het FB waar zij mee bezig zijn en wat voor ons nuttig is om te weten. Ook kunnen we aan hun advies vragen als we zelf ergens niet uitkomen. Deze setting is erg uniek en ook erg waardevol. En daarnaast vind ik dit een van de leerzaamste dingen uit mijn bestuursjaar.

Daarnaast heb ik ook één keer per maand een overleg met alle voorzitters van de VU, het zogenaamde UVO. En ook hier bespreken we dingen of problemen waar we tegen aan lopen maar ook initiatieven van de USR bijvoorbeeld.

Verder zijn we natuurlijk sinds een jaar nu proeflid bij de K.N.P.S.V. Hiermee heb ik ook ongeveer 3 à 4 keer per jaar ook een overleg met de andere vier voorzitters/praesussen, de RvP. Hierbij bespreken we ook allerlei zaken en de komende Algemene Vergadering van de K.N.P.S.V. Ook staat nu natuurlijk ook centraal hoe het allemaal zal gaan als we volledig lid gaan worden bij de K.N.P.S.V. en verder hoe de stand van zaken eigenlijk is bij iedereen.

Hiernaast heb ik ook nog andere overleggen, maar dat is bijvoorbeeld meer als we met andere verenigingen een activiteit willen organiseren o.i.d.  Ik vind de overleggen met alle andere partijen en hierbij de stem zijn van de VCSVU het allerleukste ongeveer wat er is aan mijn functie.

Mijn andere taken zijn eigenlijk voornamelijk het waarmaken van onze beleidsplannen. Hier ben ik denk ik naast de overleggen het meeste tijd aan kwijt. Ook ben ik altijd aanwezig bij onze activiteiten en ook zoveel mogelijk in de pauzes om zo goed in contact te blijven met de leden en te horen of ze tevreden of niet tevreden zijn en vervolgens hiermee iets te kunnen doen.

Dit zijn allemaal erg “serieuze” taken, maar er zijn zeker ook nog hele leuke “niet-serieuze” dingen die bij het bestuursleven horen. En dit brengt me ook gelijk bij wat ik het allerleukste vind aan het bestuursjaar en dat zijn de enorme hoeveelheid leuke mensen die je leert kennen en waar je mee mag samen werken in dit jaar. Om te beginnen met mijn bestuur. Ik had nooit verwacht toen ik net kandidaat was dat we zulke hechte groep zouden worden en ik word oprecht al een beetje verdrietig als ik nadenk dat we elkaar nooit meer zoveel zullen gaan zien na dit jaar. Verder heb je ontzettende leuke broertjesverenigingen, waarbij ik ook zeker op korte termijn eigenlijk voor mijn gevoel vrienden voor het leven erbij heb. Het is zo leuk dat als je over de gang loopt eigenlijk altijd wel een bekende tegenkomt en eventjes een praatje kan maken. Het is echt net “one big family” op de VU met alle andere besturen erbij 😊 Maar niet alleen hier op de VU leer je superveel mensen kennen, ook door het hele land heen! In Groningen, Leiden en Utrecht leer je ook stuk voor stuk heel veel mensen kennen door de K.N.P.S.V. die ons allemaal met elkaar verbindt. En hierbij is ieder jaar het congres dat plaatsvindt in het Hemelvaartsweekend wel het toppunt van!

Ik kan zeker nog een paar blaadjes volpraten over hoe het er allemaal aan toe gaat in zo’n jaar, maar ik zou het oprecht iedereen aanraden om het zelf mee te maken. Je groeit op persoonlijk vlak op zoveel manieren, die je echt niet kan leren door alleen maar te studeren. En dan is de eventuele studievertraging die erbij oploopt echt niks bij. Ik kan het echt aan iedereen aanraden!

Als je nog vragen hebt, laat het me vooral weten en ik hoop dat ik hiermee je een soort van kijkje in de keuken van een voorzitter hebt kunnen geven!

 

Liefs!"


Oud-Penningmeester Cindy
11apr

Oud-Penningmeester Cindy

Lieve vrienden, Dit keer is het mijn beurt om de blog te schrijven, de vierde van het collegejaar. Jullie zullen hierin hopelijk een...

Oud-Commissaris Extern Jordi
21jan

Oud-Commissaris Extern Jordi

"Geachte heer/mevrouw de lezer, Het is alweer tijd voor de tweede blog van dit jaar. Dit keer is het mijn taak (Commissaris Extern), om...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren