Blogs

Oud-Penningmeester, Chiara Marini

Beste leden,

Nu is het mij de taak om de mooiste functie aan jullie te presenteren! 

Dit is natuurlijk functie 3: de penningmeester. De functie penningmeester is uiterst belangrijk, want je bent de lopende portemonnee van de vereniging. Hierbij is het belangrijk dat je goed weet wat er qua geld binnenkomt, maar ook wat er weer uit gaat, om het vervolgens netjes in een boekhoudprogramma te zetten. Zo kan elke penningmeester in de toekomst het overzicht goed behouden. Je beheert dan ook als enige van je bestuur de rekening en regelt zaken met de bank. Daarnaast zorg je ervoor dat alle binnenkomende facturen betaald worden, stel je zelf facturen op voor bijvoorbeeld sponsoren en doe je de belastingaangifte. Als penningmeester heb je dus veel verantwoordelijke taken. Gelukkig word je hierbij ondersteund door de voorgaande twee penningmeesters, die de kascontrolecommissie (KasCo) vormen. Zij helpen je ten alle tijde, geven je advies en controleren je werk. 

Verder werk je ook veel samen met de penningmeesters van de commissies. Als penningmeester controleer je samen met de KasCo de begrotingen en afrekeningen die zij maken, waarna die gepresenteerd kunnen worden op verscheidene algemene ledenvergaderingen. Ook kan je advies vragen aan de penningmeesters van de K.N.P.S.V. en haar afdelingen. Een paar keer per jaar, vóór elke algemene vergadering van de K.N.P.S.V., kom je samen om te vergaderen, ook wel de Raad van Quaestoren (RvQ) genoemd. Hierin worden de financiële zaken van de K.N.P.S.V. besproken onder het genot van een alcoholisch drankje ;).

Het allerleukste aan penningmeester zijn vind ik het “organisen” van alle geldzaken. Ze noemen me binnen het bestuur ook wel “Mevrouw de Printer”, want de printer staat altijd bij mij. Ik moet alle facturen netjes uitprinten en bonnetjes netjes in een map doen. Dit vind ik heerlijk en rustgevend om te doen. Aan de andere kant kan penningmeester ook juist best stressvol zijn, want je draagt veel verantwoordelijkheid. Je krijgt toegang tot grote bedragen en moet goed bij elke uitgave nagaan hoeveel het toevoegt aan de vereniging en je leden. Echter vind ik dit juist wel leuk, want dit maakt dat ik me belangrijk voel voor de vereniging.

Ik was in eerste instantie onzeker of penningmeester wel de juiste functie voor mij zou zijn, omdat ik geen ster ben in economie en wiskunde. Echter is het echt geen must om goed te zijn in deze vakken voor deze functie. Belangrijk is vooral dat je goed bent in het overzicht houden en plannen. Het kan namelijk niet zo zijn dat je de dag voor de belastingaangifte je volledige boekhouding nog moet doen. 

Ik hoor je denken: “Ben je dan alleen maar bezig met geldzaken in je bestuursjaar?”

Oh zeker niet, naast mijn eigen functie vervullen zorg ik er samen met de rest van mijn bestuur er onder andere voor dat activiteiten en borrels in goede banen worden geleid. Daarnaast zijn we het hele jaar samen druk bezig om nieuwe dingen te bedenken voor de vereniging. We komen veel in contact met bedrijven en andere verenigingen. Naast contact met de K.N.P.S.V. en haar afdelingen, hebben we ook goed contact met onze broertjes en zusjes. We komen vaak bij elkaar langs op borrels en organiseren zo nu en dan een activiteit samen. Dit vind ik dan ook één van de leukste dingen aan mijn bestuursjaar, dat je zoveel mensen leert kennen. Dit is heel waardevol voor je eigen sociale ontwikkeling, maar ook heel gunstig voor in de toekomst voor je netwerk. Met name met je bestuur bouw je een hele hechte band op door het vele samenwerken. Dit kan tot hele mooie vriendschappen voor het leven betekenen.

Ik hoop dat ik jullie een goed beeld heb weten te geven van de functie penningmeester en wat er allemaal komt kijken tijdens een bestuursjaar. Voor verdere vragen over mijn functie of algemeen over bestuur kunnen jullie mij altijd een mailtje of appje sturen! 

Liefs,

Chiara


Oud-Commissaris Extern, Wolf Wiekart
16dec

Oud-Commissaris Extern, Wolf Wiekart

Lieve lezers, Bij deze wil ik jullie meenemen op een spannend avontuur, het avontuur van de commissaris extern. Deze prachtige reis...

Oud-Secretaris, Roan Spiertz
14dec

Oud-Secretaris, Roan Spiertz

Beste lezer, Leuk dat je mijn blog leest waarin ik mijn functie, secretaris, zal toelichten.  Als secretaris leer je goed plannen en...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren